Sunday, August 10, 2008

Saiful tidak didakwa – Syed Hamid

KUALA LUMPUR 7 Ogos - Bekas pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohamad Saiful Bukhari Azlan tidak akan didakwa bersama Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu atas tuduhan liwat.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, Mohamad Saiful tidak akan didakwa kerana dia kini menjadi saksi utama atas tuduhan meliwat yang didakwa dilakukan oleh Anwar.

‘‘Dia (Mohamad Saiful) adalah orang yang mendakwa Anwar telah melakukan sesuatu ke atas dia.

‘‘Dia adalah pengadu serta menjadi saksi utama dan tidak mungkin akan didakwa,’’ katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Menteri Imigresen dan Kewarganegaraan Australia, Senator Chris Evans berhubung kerjasama antara Malaysia dan Australia, di sini hari ini.

Syed Hamid berkata, adalah tidak wajar orang yang membuat laporan polis mendakwa kejadian itu berlaku, turut didakwa di mahkamah.

‘‘Contohnya, dalam kes rasuah, orang yang didakwa menerima sogokan kebiasaannya akan dituduh dan bukannya orang yang memberi serta membuat laporan,’’ jelasnya.

Syed Hamid menegaskan, setakat ini, Anwar tidak bersalah sehingga beliau dapat dibuktikan sebaliknya oleh mahkamah.

Sehubungan itu, dalam kes membabitkan Anwar, kata beliau, segalanya dijalankan mengikut lunas-lunas yang tepat.

‘‘Perkara paling penting diambil kira adalah proses yang sewajarnya dan andaian tidak bersalah hanya dapat ditentukan menerusi proses perundangan dan institusi yang berfungsi di negara ini,’’ katanya.

Menurut beliau, itu adalah cara sistem perundangan di negara ini dan perkara lebih penting adalah wujudnya keadilan.

Sehubungan itu, Syed Hamid meminta orang ramai tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kes tersebut dan memberikan kebebasan kepada mahkamah untuk membuat keputusan yang adil.


No comments: